Гърция забрани продажбата на желирани бонбони с канабис

Хексахидроканабинолът е вещество, което е опасно за човешкия организъм

18.01.2024 | 14:50 Редактор: Толя Стоянова
Гърция забрани продажбата на желирани бонбони с канабис

В Гърция се спира свободната продажбата на желирани бонбони с канабис, предлагани в павилиони и минимаркети, заради класифицирането на съставката хексахидроканабинол като наркотик под държавен контрол, съобщи "Прото тема". По съвместно решение на министъра на здравеопазването Адонис Георгиадис, министъра на правосъдието Йоргос Флоридис, Комисията за наркотични вещества и в съответствие с европейската и международната практика продуктите с тази съставка минават под държавен контрол и се прекъсва търговията им от юридически и физически лица.

Подобна практика има и във Франция, Великобритания, Дания, Белгия, Швеция, тъй като след проучвания е доказано, че това вещество е опасно за човешкия организъм.

Гръцкото Министерство на здравеопазването отбеляза, че случаите на отравяне, припадък и световъртеж сред младежи и непълнолетни са довели до спирането на продуктите, съдържащи хексахидроканабинол.

Желираните бонбони с канабис се радват на огромен интерес сред тийнейджъри и млади хора, в резултат на което се наблюдава безразсъдната им употреба. Предвидени са санкции за тези, които не се съобразят с решението и не изтеглят продуктите, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС