В Чехия на 10 млн. души са разпределени изумителните 1 млн. оръжия

Повече от 300 000 души в страната имат разрешително за оръжие

18.01.2024 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
В Чехия на 10 млн. души са разпределени изумителните 1 млн. оръжия

В Чехия са регистрирани един милион легално притежавани огнестрелни оръжия. Страната с едва десет милиона жители е една от държавите с най-много лични оръжия в посткомунистическа Европа. Само Хърватия, където през 1990-те години все още се водеше кървава война, изпреварва Чехия в тази класация.

Повече от 300 000 души имат разрешително за оръжие. Само малка част от тях са ловци. Голямата част от хората притежават оръжието си за лична защита. Броят на цивилните граждани с легални оръжия е близо шест пъти по-голям от броя на чешките войници и полицаи.

Малко преди Коледа на 2023 година обаче Чехия беше разтърсена от масово убийство - безпрецедентно в най-новата история на страната и едно от най-тежките в историята на Европа от последните години. Във Философския факултет на Карловия университет в Прага един студент застреля 14 души и рани други 25.

Разследването показа, че извършителят е имал разрешително за оръжие и е разполагал с осем огнестрелни оръжия, включително американски автомат AR-15 и чешка военна картечница. Той легално е притежавал всички тези оръжия, закупени с банков заем в размер на 40 000 евро. И всичко това – независимо че е бил лекуван за психическо заболяване.

Оръжията са лесно достъпни в Чехия. Страната е един от най-големите европейски производители и износители на малокалибрени оръжия за целия свят. През 2022 г. Чехия е изнесла оръжия на обща стойност около 1,2 млрд. евро.

Правителството на премиера Петр Фиала засега не се решава да затегне законите за оръжията. Опозицията идва предимно от собствената партия на Фиала - ГДП. Министърът на отбраната Яна Чернохова е сред най-яростните поддръжници на правото да се притежава и използва оръжие, пише DW.

Опозицията, водена от движението АНО на бившия министър-председател Бабиш, отхвърля затягането на законите за оръжията. Поради това е под въпрос дали в близко бъдеще ще бъде възможно да се ограничи притежаването на оръжие в Чехия.

Снимка: БГНЕС