Макрон се обяви за общоевропейски облигации за отбрана и технологии

За да запази Европа суверенитет на фона на нарастващата конкуренция с Китай и САЩ

18.01.2024 | 11:35 Редактор: Тодор Петров
Макрон се обяви за общоевропейски облигации за отбрана и технологии

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи емитирането на съвместни европейски дългови книжа за финансиране на приоритети, включително отбрана и технологии, за да се гарантира, че Европа ще запаси своя суверенитет на фона на нарастващата конкуренция с Китай и САЩ.

"Нуждаем се от повече публични инвестиции в Европа, така че трябва да започнем втори етап на реинвестиране, както направихме по време на кризата с коронавируса, и може би отново да се осмелим да имаме еврооблигации за приоритети", заяви Макрон, говорейки на Световния икономически форум в Давос.

Като примери за такива приоритети той посочи предложенията на Естония за еврооблигации за отбранителната индустрия и Украйна. Според запознати с предложението източници, Естония е предложила идеята за облигации за финансиране на разходите за отбрана миналата година.

"Нуждаем се от икономическа програма за промишлеността и иновациите, която да е още по-амбициозна. Всичко, което направихме през последните години, и добрите резултати не са достатъчни, защото иновациите се ускоряват и защото има ускорение със Закона за намаляване на инфлацията в САЩ", заяви Макрон.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наглец
преди 3 месеца
Защо ние да плащаме дълговете за Макаронените приоритети, които представя за " общоевропейски"? Емитиране на облигации, за да се помогне на Украйна? Скоро ходил ли е при психиатър? Сигнализирай за неуместен коментар