Белият дом: Сега е правилният момент Израел да намали атаките в Газа

Министерството на здравеопазването на ивицата съобщава за повече от 24 000 смъртни случая  на палестинци от началото на войната

16.01.2024 | 10:46 Редактор: Искра Ангелова
Белият дом: Сега е правилният момент Израел да намали атаките в Газа

Сега е "правилният момент" Израел да намали атаките в Газа, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

След завръщането на  държавния секретар Антъни Блинкен от обиколката му в района за обсъждането на войната с ръководството на Израел и други световни лидери,  Джон Кърби заяви, че под натиска на САЩ през последните дни Израел дава знак, че ще намали атаките и вече са изтеглени няколко военни части.

Според Кърби "следващата логична фаза" на войната е да се премине към операции с по-нисък интензитет, включително "по-прецизни нападения" и "по-малко въздушни удари", пояснява БНР.

Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа, управлявано от "Хамас", съобщава за повече от 24 000 смъртни случая  на палестинци от началото на войната, а според Асошиейтед прес, около 85% от 2,3-милионното население на  анклава са били разселени. Около 1200 израелци бяха убити при атаките на "Хамас" през миналия октомври, които предизвикаха войната, а около 240 бяха взети като заложници, но малко повече от 100 бяха освободени.

Снимка: БГНЕС