22-ма души загинаха при свлачище в мина в Танзания

Процедурите за безопасност не са били спазени

14.01.2024 | 19:34 Редактор: Толя Стоянова
22-ма души загинаха при свлачище в мина в Танзания

Двадесет и двама души са загубили живота си след свлачище в мина в Северна Танзания, съобщиха официални лица. Инцидентът е станал в района на Симую на над 500 километра северно от столица Додома.

"Приключихме спасителните операции, броят на загиналите остава 22, всички мъже", каза изпълняващият длъжността командир на противопожарните и спасителни сили в региона Фаустин Мтиту.

"Убедени сме, че няма повече тела, блокирани в развалините", каза той, добавяйки, че процедурите за безопасност не са били спазени в мината.

Президентът Самия Сулуху Хасан изрази своята покруса от инцидента, отдавайки почит на жертвите, предаде БГНЕС.

"Тези събратя танзанийци бяха дребни миньори в района, опитвайки се да изкарват прехрана за себе си, семействата си и допринасяйки за развитието на нашата страна", написа тя в платформата X.

Властите не предоставиха подробности за причината за инцидента. Танзания е четвъртият по големина африкански производител на злато, един от основните източници на чуждестранна валута за източноафриканската държава. Инцидентите в рудниците не са необичайни, като миньорите често нямат необходимите инструменти и материали за безопасна работа.

Снимка: БГНЕС