18 души загинаха при свлачище в Колумбия, 30 са ранени

Департаментът Чоко беше обект на обилни валежи през последните 24 часа

13.01.2024 | 08:11 Редактор: Толя Стоянова
18 души загинаха при свлачище в Колумбия, 30 са ранени

Свлачище в северозападна Колумбия уби най-малко 18 души и рани около 30, съобщиха местните власти. Пътят, свързващ градовете Меделин и Кибдо, беше временно затворен, след като бе блокиран от няколко свлачища, съобщи служител от кабинета на губернатора в департамент Чоко, цитират от АФП. По пътя много хора са излезли от превозните си средства, за да се подслонят в къща близо до община Кармен де Атрато, но свлачище ги е затрупало.

Вицепрезидентът Франсия Маркес обяви в X, че около 30 души са ранени. Кметът на Кармен де Атрато Хайме Ерера каза пред местната телевизия "Каракол", че хората са "сериозно ранени", докато други все още са в капан под него. Департаментът Чоко, който граничи с Тихия океан и е дом на огромна тропическа гора, беше обект на обилни валежи през последните 24 часа, предаде БГНЕС.

Докато Колумбия преминава през период на суша, Институтът по хидрология, метеорология и изследвания на околната среда по-рано предупреди за риск от проливни дъждове в няколко департамента, граничещи с Тихия океан и Амазония. 

Снимка БГНЕС