Байдън: Заедно със съюзниците ни ще продължим да нанасяме удари по хутите

По улиците на йеменската столица Сана се събраха на многохиляден протест

13.01.2024 | 13:40 Редактор: Толя Стоянова

Американските военни нанесоха нов удар, ден след вълната от ракетни атаки срещу йеменските хути. Мишената тази нощ е била радар, близо до столицата Сана. От Централното командване на САЩ посочиха, че целта е да се ограничи способността на хутите да атакуват морски съдове. Ударът е бил извършен от американския кораб "Карни" с помощта на ракети "Томахок" и е свързан с атаките, предприети вчера срещу хутите.

По-рано йеменските бунтовници на свой ред изстреляха противокорабна ракета в отговор на САЩ и Великобритания. Американските военни казаха, че не е бил поразен нито един кораб.

Вчера съюзниците са нанесли общо над 150 удара по 30 обекта на хутите. САЩ отново обясниха, че действията са свързани с опитите на йеменските бунтовници да възпрепятстват свободното корабоплаване в Червено море. В ООН Русия осъди ударите и ги нарече "фрапираща агресия". САЩ отвърнаха, че действията са законни, съгласно международното право, защото са насочени срещу бунтовници, които безразсъдно нападат кораби в Червено море и Аденския залив.

"Заедно със съюзниците ни ще продължим да нанасяме удари по хутите, ако те продължат със "скандалното си поведение" в Червено море. Иран не иска война с нас, но хутите са терористична групировка", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

По улиците на йеменската столица Сана се събра многохиляден протест срещу ударите на САЩ и Великобритания.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Байдън иска Трета световна война, май. Сигнализирай за неуместен коментар