ООН: През 2024 г. равнището на безработица в световен мащаб ще се увеличи

Разширяващото се неравенство и стагниращата производителност са причина за безпокойство

10.01.2024 | 22:39 Редактор: Деси Николова
ООН: През 2024 г. равнището на безработица в световен мащаб ще се увеличи

През 2024 г. равнището на безработица в световен мащаб ще се увеличи, съобщи ООН, като изрази загриженост относно застоя в производителността, задълбочаването на неравенството и инфлацията, която намалява разполагаемия доход, предаде АФП.

Агенцията на ООН по труда заяви, че икономическото възстановяване след пандемията от Ковид-19 се е забавило, а продължаващото геополитическо напрежение и постоянната инфлация предизвикват агресивни действия от страна на централните банки.

Глобалният растеж през 2023 г. е бил малко по-висок от очакваното, а пазарите на труда са показали изненадваща устойчивост, заяви Международната организация на труда (МОТ). Реалните заплати са намалели в повечето държави от Г-20, тъй като увеличението на заплатите не е успяло да достигне темпа на инфлацията, заяви МОТ. През 2022 г. равнището на безработица в световен мащаб възлиза на 5,3%, като през миналата година е отбелязано слабо подобрение до 5,1%.

През 2024 г. обаче се очаква допълнителни два милиона работници да търсят работа, което ще повиши глобалното равнище на безработица до 5,2 %.

Разполагаемите доходи са намалели в повечето страни от Г-20 и като цяло ерозията на жизнения стандарт в резултат на инфлацията "едва ли ще бъде компенсирана бързо", смята МОТ.

Разширяващото се неравенство и стагниращата производителност са причина за безпокойство, посочва МОТ в доклада си "Тенденции в световната заетост и социалните перспективи за 2024 г.".

В доклада се констатира, че някои от данните, особено за растежа и безработицата, са "окуражаващи", заяви ръководителят на МОТ Жилбер Хунгбо.

Но "по-задълбоченият анализ разкрива, че дисбалансите на пазара на труда се увеличават и че в контекста на многобройните и взаимодействащи си глобални кризи това води до намаляване на напредъка към по-голяма социална справедливост", добави Хунгбо, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Pixabay