Силен снеговалеж блокира РСМ, Гърция и Румъния, торнада и гръмотевични бури в САЩ

Температурите на места паднаха до -20 градуса

10.01.2024 | 13:56 Редактор: Толя Стоянова

Студено време обхвана много страни в Европа. Екстремно е времето и в десетки американски щати.

Студ, сняг и ниски температури сковаха Гърция. Новата вълна от лошо време създаде много проблеми в цялата страна. В Северна Гърция, в Ситония и в Халкидики проливните дъждове предизвикаха свлачища. В районите около Солун са необходими вериги за автомобилите, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Пътищата в Западна Македония останаха затворени през нощта заради силен снеговалеж. Фериботите са на котва на пристанищата "Пирея", "Рафина", "Лаврио", "Аргосаронико" и "Крит".

Сибирският студ ще се задържи и в Румъния поне до уикенда. Температурите на места паднаха до -20. Мощни бури, наводнения и торнада връхлетяха и САЩ. Съобщава се за поне 4 торнада в южните щати – Флорида, Северна Каролина и Алабама. 

"Адска буря беше. Имаше много светкавици и силен вятър. Продължи повече от половин час. Събаряше огради и покриви", каза Марк Елиът.

Екстремни са климатичните явления и на север, където стотици хиляди останаха без ток заради скъсани електропроводи от силен вятър. Проливен дъжд и сняг доведоха до наводнения в района на река Потомък, щата Вашингтон. Заради лошите метеорологични условия правителственият самолет с вицепрезидента Камала Харис на борда не е успял да кацне и е бил отклонен за летище "Дълес", Вирджиния.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС