Как режимът в Никарагуа се уплаши от "Мис Вселена 2023"

Шейнис Паласиос попадна на мушката на диктатора Даниел Ортега и неговата съпруга

09.01.2024 | 11:22 Редактор: Тодор Петров
Как режимът в Никарагуа се уплаши от

Когато на 18 ноември 2023 година Шейнис Паласиос бе коронована за "Мис Вселена 2023", това бе щастливо събитие за всички никарагуанци. Стотици празнуваха по улиците на столицата Манагуа, развявайки националния флаг.

Особено за по-бедното население на страната спечелването на титлата от никарагуанка изглежда твърде хубаво, за да е вярно. Но за ляво ориентираното сандинистко правителство това изглежда твърде опасно, за да бъде прието просто така. Паласиос и нейното обкръжение попаднаха на мушката на диктатора Даниел Ортега и неговата съпруга Росарио Мурильо.

На директорката по организацията на „Мис Вселена Никарагуа" Карен Селеберти бе отказана възможността да се върне в родината си след края на конкурса. Съпругът ѝ и синът ѝ бяха арестувани за държавна измяна. Междувременно Селеберти, подложена на силен натиск от режима, подаде оставка от поста, допълва картината АРД.

По данни на медиите, и на самата Паласиос първоначално ѝ е било забранено да влиза на територията на страната. Но правителството оттеглило решението си, след като тя победила на конкурса. В момента Паласиос живее в Ню Йорк, САЩ. Тя избягва да отправя политически послания, но постоянно подчертава колко е горда от това, че е първата никарагуанка, избрана за "Мис Вселена".

Паласиос изпада в немилост пред режима още преди да бъде избрана за "Мис Вселена", обяснява германската обществено-правна медия. В социалните медии има снимки, на които се вижда как през 2018 година тя участва в социални протести и развява синьо-белия национален флаг. За правителството този, който показва тези цветове, се смята за близък до опозицията, пише DW.

Тогава правителството кърваво потуши протестите. Загинаха около 350 души. Никарагуанският журналисти Силвио Прадо определя сегашната реакция на клана на Ортега по отношение на новата "Мис Вселена" като признак на слабост.

Макар за момента Паласиос да не прави политически изявления, нейният голям успех и нейното политическо минало тревожат режима. За властимащите е достатъчно опасна вероятността гражданите да бъдат окуражени отново да излязат със знамена по улиците.

Снимка: БГНЕС