ООН съобщи за брутално сексуално насилие от бойци на "Хамас"

Равносилни са на военни престъпления, заявиха от организацията

08.01.2024 | 19:30 Редактор: Вяра Димова
ООН съобщи за брутално сексуално насилие от бойци на

Експерти на ООН поискаха да се потърси отговорност за сексуалното насилие, за което се твърди, че е извършено от бойци на "Хамас" срещу израелски цивилни граждани по време на атаките на 7 октомври, като заявиха, че все повече доказателства за изнасилвания и генитално осакатяване сочат за възможни престъпления срещу човечеството, съобщи CNN.

Израелските власти започнаха разследване на възможни сексуални престъпления, а "Хамас" ги отрече. "Нарастващият брой доказателства за докладвано сексуално насилие е особено потресаващ", заявиха двама независими експерти, назначени от ООН.

"Тези деяния представляват груби нарушения на международното право, равносилни на военни престъпления, които, предвид броя на жертвите и широкообхватната предварителна подготовка и планиране на нападенията, могат да бъдат квалифицирани и като престъпления срещу човечеството", добавиха те.

"Всяка жертва заслужава да бъде призната, независимо от нейната етническа принадлежност, религия или пол. Нашата роля е да бъдем нейния глас", допълниха експертите, цитирани от БГНЕС.

Израел и преди е критикувал световния орган, че не прави достатъчно, за да разгледа въпроса, като част от опита да получи по-голямо признание за предполагаемите престъпления. 

Снимка: БГНЕС