FAA спря някои самолети Boeing 737 Max след злополука в САЩ

Част от фюзелажа на чисто нов самолет на Alaska Airlines се взриви малко след излитане

07.01.2024 | 10:00 Редактор: Вяра Димова
FAA спря някои самолети Boeing 737 Max след злополука в САЩ

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) нареди временно спиране и инспекции на някои самолети Boeing Co. 737 Max 9, ден след като част от фюзелажа на чисто нов самолет на Alaska Airlines се взриви малко след излитане, оставяйки зейнала дупка.

Този ход засяга около 171 самолета по целия свят, според изявление на FAA. Аlaska Airlines, вторият по големина оператор в света на самолети от този тип, вече беше спрял своя флот от Max 9 след инцидента в петък след излитане от Портланд, Орегон.

United Airlines Holdings Inc., най-големият оператор на модела, също извади някои от самолетите от експлоатация за проверки, както направи и панамската Copa Airlines, докато Aeromexico заяви, че ще спре всички свои самолети Max 9 за проверки.

"Безопасността ще продължи да ни ръководи при вземането на решения, докато подпомагаме разследването на полет 1282 на Alaska Airlines", каза администраторът на FAA Майк Уитакър в публикация на X.

Принудителното спиране бележи най-сериозният отговор на инцидент, откакто целият флот от самолети Max на производителя беше временно изведен от експлоатация през 2019 г. след две смъртоносни катастрофи. 737 Max е най-популярният самолет на Boeing и неговият най-голям източник на приходи, като самолети с една пътека като Max и съответното семейство Airbus SE A320neo се използват по най-широко използваните по-къси маршрути.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС