Мадрид затяга мерките срещу Ковид-19, въвежда задължително носене на маски в болниците

Лекарите алармираха за нарастващи случаи на заразени с грип и коронавирус

05.01.2024 | 21:53 Редактор: Толя Стоянова
Мадрид затяга мерките срещу Ковид-19, въвежда задължително носене на маски в болниците

Испанското правителство призова за задължително носене на маски в медицинските заведения, докато с настъпването на зимата се увеличават случаите на грип и Ковид-19, предаде АФП.

С увеличаването на респираторните инфекции "призоваваме" за връщане на задължителното носене на маски в болниците и здравните центрове, заяви министърът на здравеопазването Моника Гарсия в X.

Министърът каза, че ще повдигне темата на среща с регионални представители, отговарящи за здравните въпроси. Срещата ще даде възможност да се предприемат "координирани действия в областта на общественото здраве в условията на епидемични взривове".

Източният регион Валенсия и Каталуния, в североизточната част на страната, обявиха, че здравните специалисти и пациентите ще трябва да носят маски в медицинските заведения там. Този ход бе предприет, след като лекарите алармираха за нарастващи случаи на грип, както и на Ковид и други респираторни заболявания, особено в източната част на страната.

Испания отмени задължителното носене на маски в заведения с висок риск като болници, старчески домове и аптеки едва през юли 2023 г. Испанците като цяло спазваха задължението да носят маски по време на пандемията, при която силно засегнатата страна прие някои от най-строгите мерки в света за борба с вируса, информира БГНЕС.

Снимка: Pexels