38-годишен израелски заложник е починал в плен на "Хамас"

Не е ясна причината за смъртта му

05.01.2024 | 18:10 Редактор: Толя Стоянова
38-годишен израелски заложник е починал в плен на

Жители на израелския кибуц Нир Оз, който е сред израелските селища, атакувани от "Хамас" на 7 октомври, съобщиха, че член на тяхната общност, взет за заложник от палестинската ислямистка организация, е починал в плен, предаде Асошиейтед прес. От изявлението не става ясно каква е причината за смъртта на 38-годишния Тамир Адар.

Около 80 от 250-е заложници, взети при атаката на "Хамас" в Южен Израел, са от Нир Оз, където живеят около 400 души. Според израелските власти палестинските бойци все още държат 133 заложници. "Хамас" заяви, че няма да освобождава повече хора, докато Израел не прекрати военната си офанзива и не изтегли войските си от Газа. Израелското правителство от своя страна се зарече, че ще унищожи групировката и ще върне всички пленени у дома.  

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че в северната част на обсадения анклав, където са разрушени цели квартали, все още има няколко хиляди членове на "Хамас". Тежки боеве се водят и в Централна Газа, както и в южния град Хан Юнис, където според израелските власти военната структура на "Хамас" остава непокътната в по-голямата си част.   

Междувременно стана ясно, че тази нощ при израелски въздушен удар по жилищна сграда в южния град Рафах в Газа са били убити най-малко 6 души, допълва АП. Това е една от зоните, в които Израел посъветва жителите на анклава да потърсят убежище, но израелските сили продължават да нанасят удари по всички части на обсадената територия.

Здравното министерство в Газа съобщи, че най-малко 22 600 палестинци са убити, а 57 910 са ранени от началото на сраженията на 7 октомври. През последното денонощие са убити най-малко 162 палестинци, а ранените са поне 296, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС