Смъртта на втория в "Хамас" разгневи "Хизбула" и Иран: Няма да остане безнаказана

Съветник на Нетаняху, подчерта, че атаката не е насочена срещу Ливан

03.01.2024 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

Заместник-политическият лидер на "Хамас" Салех ал Арури и други високопоставени членове на групировката бяха убити в Бейрут при предполагаем израелски удар с дрон. Ликвидирането на втория в "Хамас" няма да остане без отговор, предупреди ливанската групировка "Хизбула".

Експлозията става в предградието на Бейрут - Дахийе, което служи като бастион на ливанската въоръжена групировка "Хизбула" и лидерите в изгнание на "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад".

Израелски дрон e атакувал среща на екстремистите в офис на "Хамас" в района. 7 са убити при взрива – сред тях вторият в групировката - Салех ал Арури и още един високопоставен член. В изявление лидерът на "Хамас" - Исмаил Хания, определи нападението като терористичен акт.

"Едно движение, чиито лидери и основатели падат като мъченици за достойнството на нашия народ и нашата нация, никога няма да бъде победено. Това е историята на съпротивата и на движението, което след убийството на своите лидери, става още по-силно и по-решително", заяви още Хания.

"Ликвидирането на Салех ал Арури и на други членове на "Хамас" "няма да остане без отговор и без наказание", се казва в изявление на ливанската групировка Хизбула в Telegram.

Иран също осъди убийството.

"Кръвта на мъченика несъмнено ще разпали нова вълна на съпротива и мотивация за борба срещу ционистките окупатори не само в Палестина, но и в региона", закани се говорителят на иранското външно министерство.

Марк Регев - съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, подчерта, че атаката не е насочена срещу Ливан: "Нека бъдем ясни - Израел не поема отговорност за тази атака. Който и да го е направил, трябва да е ясно, че това не е нападение срещу ливанската държава. Това дори не е нападение срещу терористичната организация "Хизбула".

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС