Бивш американски офицер, критикуващ САЩ и Украйна, кацна в Русия

"Крайната точка на посещението на делегацията беше посещение на най-голямата джамия в Европа", каза Кадиров

05.01.2024 | 11:17 Редактор: Искра Ангелова
Бивш американски офицер, критикуващ САЩ и Украйна, кацна в Русия

Бившият инспектор на ООН за наблюдение на ликвидирането на иракските оръжия за масово унищожение Скот Ритър, който преди това е служил в разузнаването в Корпуса на морската пехота на САЩ, посети Грозни. На него му беше организирана обиколка на руския университет за специални сили, съобщи ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров в канала си в Telegram.

"Делегация, водена от американски военен експерт, бивш морски пехотинец и офицер от разузнаването на въоръжените сили на САЩ Скот Ритър, пристигна в Грозни", пише Кадров.

На летището в Грозни гостите бяха посрещнати от министъра на националната политика, външните отношения, печата и информацията на Чечня Ахмед Дудаев.

"На първо място Скот Ритър посети Руския университет за специални сили, където  го чакаше председателят на парламента на Чеченската република Магомед Даудов. По време на непринуден разговор те обсъдиха ситуацията в света и специални военна операция в Украйна Скот Ритър е широко известен с последователната си критика на външната политика на САЩ, както и на действията на украинската страна", пише Кадиров, цитиран от "Труд". Гостите стреляха с огнестрелно оръжие на полигона на университета.

Ръководителят на региона добави, че гостите са посетили аеродинамичния комплекс Goodsky, където са тествали най-големия аеродинамичен тунел в Европа с помощта на инструктори. Крайната точка на посещението на делегацията беше посещение на най-голямата джамия в Европа "Гордостта на мюсюлманите" в град Шали.

Споделяйки впечатленията си от посещението си в региона, Ритер отбеляза, че бойците от Чечения имат "отлична репутация".

"Те са известни със своята смелост и решителност и, за щастие, не ги срещнах в битка и се надявам, че никога няма да почувствам всички качества, които показват в битка. Голяма чест е да се срещна с чеченски бойци и е много интересно за да гледате тренировките им", каза Ритър във видео в канала на Кадиров.

Снимка: БГНЕС