Русия увеличава армията, дава военна униформа на сирийци и египтяни

Обучават ги как да използват оръжия и им дава руски паспорти

03.01.2024 | 21:25 Редактор: Вяра Димова
Русия увеличава армията, дава военна униформа на сирийци и египтяни

Suwayda 24 получи видеоклип от вътрешността на един от центровете за набиране на руската армия в Москва, на който се вижда как група сирийци и египтяни получават военната униформа на руската армия, преди да бъдат изпратени на военни обекти в близост до границата с Украйна.

В рамките на специално разследване миналата седмица Suwayda 24 разкри, че с полети от Латакия до Москва са били превозвани десетки сирийци от различни провинции, след като са подписали договори за набиране на персонал, от вербовчици, работещи с охранителни фирми.

Непосредствено след пристигането на сирийците в Русия те са получили руски паспорти. Те преминават курсове за обучение за използване на оръжие в лагери на руската армия, придружени от курсове за преподаване на основите на руския език. Един от тези, които се присъединили към руската армия заяви, че е видял хора от различни националности да се присъединяват към руската армия, включително от арабски страни, Афганистан, Индия и други държави.

Източници посочват, че стотици сирийци се готвят да заминат за Русия през следващия период и има желание да се регистрират чрез вербовчици, пише БГНЕС.

Въпреки разпространението на множество съобщения за това, че Русия привлича сирийци да се бият във войната в Украйна, за първи път от началото на конфликта там Suwayda документира десетки сирийци, които пътуват до Русия и получават руско гражданство. Изглежда, че предоставянето на гражданство е проактивна стъпка на Русия, за да избегне обвинението, че набира наемници в редиците на армията си, ако тези бойци бъдат убити или пленени.

Тези данни показват, че Русия е отворила широко вратата за набиране на наемници в разгара на продължаващата вече почти две години война срещу Украйна, която струва и на двете страни големи материални и човешки загуби. 

Снимка: БГНЕС