Екстремно време в Европа: Студове сковаха Скандинавието, "Хенк" наводни Англия

Русия регистрира едни от най-ниските температури в историята

04.12.2023 | 14:13 Редактор: Деси Николова

Ярки климатични контрасти завладяха Европа. В скандинавските страни, Прибалтика и Русия бяха регистрирани едни от най-ниските температури в историята. В същото време силните ветрове и проливните дъждове в Западна Европа причиниха наводнения и най-малко два смъртни случая.

Екстремни студове и снежни бури, обхванаха Скандинавия – нарушени са транспортните връзки, стотици училища затвориха. През последните два дни градусите паднаха до – 40 по целзий. 

Студът скова и Литва, Латвия и Естония и Западна Русия - термометрите в Москва показаха минус 30 градуса. В Западна Европа и части от Великобритания продължават наводненията. В Западна Англия шофьор загина, след като дърво падна върху автомобила му. 

Бурята "Хенк" предизвика прекъсване на електрозахранването, транспортни проблеми и много материални щети. В Англия и Уелс 10 000 домове останаха без ток. 

На места скоростта на вятъра достигна 151 км/ч. В Холандия полицията в Айндховен съобщи, че силният вятър е причината за смъртта на 75-годишен мъж, който е бил съборен от велосипеда си. 

Във Франция от 31 декември насам проливни дъждове връхлетяха северните региони Па дьо Кале и Нор. Заради наводнения 200 души бяха евакуирани и прекъсна електрозахранването на 10 000 домакинства. Националната метеорологична служба запази предупрежденията за наводнения и силен вятър в Северна Франция и по границите ѝ с Белгия, Люксембург и Германия.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС