"Чудо е, че сме живи": Оцелял в огнения Ад в Япония иска да знае причината за трагедията

100 полета ще бъдат отменени заради инцидента

02.01.2024 | 22:15 Редактор: Елеонора Танева

"Джапан еърлайнс" извършва 16 двупосочни полета дневно по линията между северния японски град Сапоро и токийското летище "Ханеда", отбелязва Ройтерс. 

Но когато полет JAL516 премина днес по този маршрута до "Ханеда", той се сблъска със самолет на бреговата охрана и избухна в пламъци. Всичките 379 пътници и екипажът се спасиха от горящия Airbus A350. Петима от шестимата членове на екипажа на самолета на бреговата охрана обаче загинаха. 

От "Джапан Еърлайнс" заявиха, че евакуацията е започнала почти веднага след като самолетът е спрял и че всички пътници са били изведени на безопасно място за по-малко от 20 минути.

Видеозаписът показва, че пътниците се евакуират спокойно, без ръчен багаж. Агенциите за авиационна безопасност от години предупреждават, че взимането на ръчен багаж по време на евакуация крие рискове за живота. 

Служител на японското министерство на транспорта заяви на среща с медиите, че процедурите за евакуация на авиокомпанията са били проведени по подходящ начин.

Цубаса Савада, 28 годишен жител на Токио, който се е връщал от почивка в Сапоро с приятелката си, заяви, че около 10 минути след слизането им от самолета е имало експлозия в самолета.

"Мога само да кажа, че това беше чудо, можехме да умрем, ако бяхме закъснели. Искам да знам защо се случи това и имам чувството, че не искам да се кача отново на самолет", каза той, цитиран от БТА.

Японската обществена телевизия междувременно съобщи, че около 100 полета ще бъдат отменени заради инцидента.

Снимка: БГНЕС