Германски природозащитници за новогодишната вечер: Нощ на ужасите за милиони животни

Активисти отново призоваха за забрана на фойерверките

01.01.2024 | 17:39 Редактор: Деси Николова
Германски природозащитници за новогодишната вечер: Нощ на ужасите за милиони животни

Германска природозащитна организация "Дойче умвелтхилфе" описа новогодишната вечер като "нощ на ужасите за милиони животни", в страна, известна с опасното използване на пиротехнически средства по време на празниците в края на годината, предаде ДПА. 

Активисти от движението отново призоваха за забрана на фойерверките в изявление, публикувано днес. 

Използваните в Германия пиротехнически средства водят всяка година до множество травми, високи равнища на замърсяване с прахови частици, много боклук и нападения срещу службите за спешна помощ, се посочва в изявлението. Освен това "това беше нощ на ужас за милиони животни, които бяха паникьосани от фойерверките", подчертават природозащитниците. 

"Дойче умвелтхилфе" призова министъра на вътрешните работи Нанси Файзер да забрани продажбата и използването на пиротехнически средства от частни лица в новогодишната нощ.

"Мислим за всички ранени, включително много случайни минувачи и деца, както и за техните семейства. Мислим за милионите хора и животни, които също са засегнати от паниката, замърсяването на въздуха, което причинява болести, пожарите и много други неща", заяви в прессъобщението директорът на групата Юрген Реш. "Не можем повече да приемаме, че всички те страдат по този начин, подчерта той.

При инциденти в новогодишната нощ в Берлин бяха задържани близо 390 души, а над 50 служители на силите на реда са били ранени, припомня Франс прес, като цитира местната полиция. 

Полицията и службите за спешна помощ са били "атакувани" в различни части на германската столица с "пиротехнически средства,  халосни патрони и хвърлени бутилки", съобщи тя в профила си в социалната мрежа "Екс". "Общо 54 полицаи бяха ранени, включително един тежко, който трябваше да бъде хоспитализиран", се казва в изявление на властите.

Въпреки тези инциденти отговорните органи съобщават, че броят на пострадалите е по-нисък от очаквания. Тази година полицията мобилизира около 4000 служители, за да се опита да предотврати насилието, което помрачи новогодишната нощ преди година в няколко квартала, включително и случаи на нападения срещу пожарникари, информира БТА.

Общо в цяла Германия през новогодишната нощ загинаха трима младежи на възраст между 18 и 22 години, станали жертва на пиротехнически устройства, с които са боравели, отбелязва АФП.

Снимка: Pixabay