Саудитска Арабия е екзекутирала 170 души през изминалата година

Четирима души са били подложени на смъртно наказание в новогодишната нощ

01.01.2024 | 17:26 Редактор: Деси Николова
Саудитска Арабия е екзекутирала 170 души през изминалата година

Саудитска Арабия е екзекутирала 170 души през 2023 г., включително четирима в навечерието на Нова година - увеличение спрямо предходната година, според данни на АФП, базирани на съобщения на саудитските власти.

Общо 147 осъдени бяха екзекутирани през 2022 г. в държавата от Персийския залив, рутинно критикувана от правозащитници, които осъждат честото използване на смъртно наказание. През 2019 г. в кралството са извършени рекордни 187 екзекуции.

Четиримата души, екзекутирани на 31 декември, са били осъдени за убийство.

Те включват две в северозападния град Табук, една в столицата Рияд и една в Джазан на югозапад.

Екзекутираните през 2023 г. включват 33 души, обвинени в престъпления, свързани с тероризъм, и двама войници, осъдени за държавна измяна. Имаше 38 екзекуции през декември, най-смъртоносният месец.

През 2022 г. Саудитска Арабия е екзекутирала повече хора, отколкото която и да е друга страна освен Китай и Иран, обяви Amnesty International, предаде БГНЕС.

Кралството, известно с обезглавяванията, предизвика вълна от осъждане от цял свят, когато екзекутира 81 души за един ден през март 2022 г.

Властите смятат, че екзекуциите са съвместими с шериата, кодексът на ислямското право, основан на ученията на Корана, и са необходими за "поддържане на обществения ред".

Фактическият владетел престолонаследникът Мохамед бин Салман се стреми да превърне най-големия износител на суров петрол в света в бизнес и туристически център.

И все пак активисти казват, че продължаващото приемане на смъртното наказание в кралството подкопава имиджа на едно по-отворено, толерантно общество, което е централно за програмата за реформи на принц Мохамед "Визия 2030". 

Снимка: Pexels