Проучване показва - работещите от вкъщи получават по-малко повишения

Въпреки това хората, които работят от разстояние, изглежда са по-щастливи.

29.12.2023 | 22:14 Редактор: Деси Николова
Проучване показва - работещите от вкъщи получават по-малко повишения

Работещите дистанционно служители плащат немалка цена за тази възможност, сочи проучване, цитирано от Business Insider.

За служителите, които работят от разстояние, е имало най-малка вероятност да получат повишения и увеличения на заплатите през 2023 г., според проучването на Resume Builder, проведено през декември сред 1190 служители на пълен работен ден.

Само 42% от анкетираните дистанционни служители са получили повишение през 2023 г., в сравнение с 55% от тези, които са постоянно в офиса. За сравнение, 54% от хибридните работници са получили повишение.

Що се отнася до заплатите, само 41% от дистанционните работници са получили увеличение с 10% или повече, докато за служителите, които са изцяло в офиса, и хибридните работници този дял е 50 на сто.

Въпреки това хората, които работят от разстояние, изглежда са по-щастливи.

Служителите, които са изцяло в офиса, съобщават за повече стрес и проблеми на работното място, като 11% от тях оценяват психичното си здраве като "лошо или ужасно" в сравнение с 8% от дистанционните служители. Други 43% от служителите, работещи изцяло в офиса, са заявили, че са "много стресирани", спрямо 30% от работещите от разстояние.

Може би не е изненадващо, че половината от служителите, работещи изцяло в офиса, заявяват, че ще търсят нова работа през следващата година, докато същото твърдят малко над една трета от дистанционните работници.

Компаниите изпитват затруднения с управлението на работата от разстояние след пандемията от Covid-19. Технологичният гигант Amazon, например, стигна дотам, че уволнява служители, които не се връщат в офиса поне три пъти седмично.

"Откакто работата от разстояние стана масова практика, мениджърите се сблъскват с проблема как да управляват тази нова работна сила", коментира Стейси Халер, главен кариерен консултант в Resume Builder. Тя съветва работещите от разстояние да бъдат по-активни и да предприемат стъпки, като например да планират редовни срещи с мениджърите си, за да подобрят шанса си за повишение и увеличение  на заплатата.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay