Русия бие рекорди по изстреляни бойни дронове към Украйна - 526 за месец

Почти всеки ден от началото на месеца е имало обстрел

29.12.2023 | 10:26 Редактор: Толя Стоянова
Русия бие рекорди по изстреляни бойни дронове към Украйна - 526 за месец

Към 29 декември Русия вече подобри рекорда по брой изстреляни дрона за месец - 526. Предишният рекорд беше записан през септември, когато руските военни изстреляха 504 бойни дрона към територията на Украйна. Данните на Военновъздушните сили сочат, че почти всеки ден от началото на месеца е имало обстрел - по няколко дрона в група основно към южните части на страната и най-вече по Одеска област. В два дни досега имаше по-масов обстрел - на 6 декември бяха изстреляни 48 дрона, а на 27 декември - 46. Силите на противовъздушната отбрана са унищожили по-голямата част от изстреляните дронове -  на 6 декември бяха унищожени 41.

В  нощта срещу 29 януари бяха изстреляни 22 бойни дрона, от които свалени са 18, сочат още данните на ВВС. Атаките са подновени в сутрешните часове - властите в Киев съобщават за обстрел с дронове и балистични ракети. Въздушна тревога е обявена на територията на цялата страна. 

Досега през декември ВВС отбеляза и още няколко забележителни резултата - 5 свалени самолета в рамките на три денонощия, унищожен залп от 10 балистични ракети, изпратени към Киев, както и потопен десантен краб "Новочеркаск" в пристанището на Федосия (Крим).

От началото на войната досега Русия е изстреляла около 7400 ракети и 3900 дрона към територията на Украйна, сочат данните на Центъра за стратегически комуникации на Украйна. Сред тях са и 47 свръхзвукови ракети "Кинжал" и 2470 С-300, които са почти невъзможни за улавяне от противовъздушните системи за отбрана.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС