Словения прибра €536 млн. по Механизма за възстановяване и устойчивост

Страната получава максималното възможно финансиране

29.12.2023 | 10:47 Редактор: Толя Стоянова
Словения прибра €536 млн. по Механизма за възстановяване и устойчивост

Словения получи втората част от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост в размер на 536 милиона евро, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло. Европейската комисия и Съветът на Европейския съюз са преценили, че Словения е изпълнила всички 44 условия, отбелязва телевизията.

Втората част от изплащането на европейските средства представлява втора и трета вноска от безвъзмездните средства и първа вноска от заема в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост. Страната получава максималното възможно финансиране по механизма.

Вноската възлиза на 614 милиона евро бруто или 536 милиона нето, от които 226 милиона са безвъзмездни средства, а 310 милиона са заем. Словения получи първата вноска през септември 2021 г. При изплащането на средствата е взето предвид и авансовото изплащане на 24 милиона евро в рамките на REPowerEU. Досега Словения е получила общо 841 милиона евро от Механизма за възстановяване и устойчивост, които представляват 30 процента от всички средства, които ѝ се полагат в рамките на механизма и които са на разположение на страната до 2026 г., предаде БТА.

Фондът за възстановяване след пандемията от коронавируса бе създаден през 2021 г., за да може страните членки на ЕС да се справят с икономическите щети, причинени от пандемията. По последни данни той разполага с общо 338 млрд. евро, предвидени за безвъзмездни плащания и 385 млрд. евро за заеми. Те са набавени чрез дълг, който трябва да бъде изплатен съвместно до 2058 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)