Турция порази над 70 обекта, свързани с кюрдски групи в Сирия и Северен Ирак

"Нашата болка е огромна, но решимостта ни е пълна", заяви министърът на отбраната Яшар Гюлер

27.12.2023 | 18:08 Редактор: Толя Стоянова
Турция порази над 70 обекта, свързани с кюрдски групи в Сирия и Северен Ирак

Турция порази над 70 обекта, свързани с кюрдски групи в Сирия и Северен Ирак, по време на въздушни удари тази седмица в отговор на смъртта на 12 турски войници в Ирак, съобщи днес министърът на отбраната Яшар Гюлер, цитиран от Асошиейтед прес.

"Най-малко 59 кюрдски бойци са били убити при ударите, както и при сухопътни сблъсъци, заяви министърът на отбраната във видеосъобщение", публикувано в мрежата Х.

"Нашата болка е огромна, но решимостта ни е пълна. Ние отмъстихме за нашите скъпоценни деца и ще продължим да го правим", посочи Гюлер.

В петък бойци, свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), се опитаха да проникнат в турска база в полуавтономния кюрдски регион в Северен Ирак, съобщиха турски официални представители. Шестима турски войници бяха убити в последвалата престрелка. На следващия ден още шест турски войници бяха убити при сблъсъци с кюрдски бунтовници, предаде БТА.

Турция отговори, като предприе удари срещу обекти, които Анкара смята за свързани с ПКК в Ирак и Сирия. Говорител на водените от кюрдите Сирийски демократични сили заяви, че най-малко осем цивилни са били убити при въздушни удари в Северна Сирия в понеделник. Сирийският център за наблюдение на човешките права, базирана във Великобритания организация за наблюдение на войната, съобщи, че 12 други са били ранени.

Турция настоява, че полага всички усилия да избегне цивилни жертви и повреждане на културното наследство. ПКК, която поддържа бази в Северен Ирак, води десетилетна въоръжена борба с Турция и е смятана за терористична организация от западните съюзници на Турция, включително САЩ. Десетки хиляди хора са загинали от началото на конфликта през 1984 г.

Снимка: БГНЕС