Режимът на Асад и Русия бомбардират интензивно Северозападна Сирия

До средата на декември са били убити най-малко 99 цивилни граждани

22.12.2023 | 20:21 Редактор: Тодор Петров
Режимът на Асад и Русия бомбардират интензивно Северозападна Сирия

От началото на октомври хората в региона Идлиб отново страдат често от въздушните нападения, извършвани от сирийските правителствени части и от руските военни. По данни на ООН, получени от местните власти, до средата на декември са били убити най-малко 99 цивилни граждани, над 400 души са били ранени. 

Сирийският режим и неговата съюзничка Русия отричат нападенията срещу цивилни и твърдят, че атаките им са насочени срещу военни цели.

Нападенията на режима са в знак на отмъщение срещу предполагаема атака с дронове срещу военна церемония в сирийския град Хомс, който е под контрола на Башар Асад. Но всъщност никой не знае кой стои зад нападението в Хомс - сведенията няма как да бъдат проверени.

Сирийската Гражданска защита в северозападната част на страната съобщава за нападения срещу пазари и болници. Представителката на ООН Едем Восорну също определя ситуацията като драматична: "Отраженията върху цивилните обекти и критичната инфраструктура са сериозни: 40 здравни заведения, 27 училища и над 20 напоителни системи бяха засегнати от насилието."

В Северозападна Сирия живеят 4,5 милиона души, от които 2,9 милиона са вътрешни бежанци. Около два милиона от тях живеят в бежански лагери на границата с Турция, но там няма дори най-елементарни условия, пише DW.

Нестабилната ситуация е довела до поредното масово бягство в рамките на региона Идлиб - междувременно 120 000 души са напуснали домовете си, повечето от тях са се насочили към границата с Турция, търсейки сигурност. При това става дума за региона, който все още страда от последиците на катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 година.

Снимка: БГНЕС