Русия удари Сирия по въздух, 34 души загинаха

Ранени са над 60 души

13.11.2023 | 12:34 Редактор: Толя Стоянова
Русия удари Сирия по въздух, 34 души загинаха

Русия обяви, че е убила при въздушни удари в Сирия над 30 бунтовници. Руските въоръжени сили са бомбардирали в събота въоръжени групировки в северозападната сирийска провинция Идлиб в отговор на обстрел от тяхна страна по позиции на правителствените сили. 

"При въздушните удари са били убити 34 и ранени над 60 бунтовници", заяви заместник-ръководителят на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия контраадмирал Вадим Кулит. 

Той отбеляза, че преди това позиции на сирийската армия са били обстрелвани седем пъти за 24 часа. Сирийското правителство обвинява бунтовниците, повечето от които са ислямисти, че извършват атаки в контролирани от него райони в Идлиб и съседната провинция Алепо. То на свой ред отрича да подлага на безразборен обстрел бунтовническите зони, информира Ройтерс, като се позова на Интерфакс.

Сирийската опозиция обвинява правителството в Дамаск и Русия, че се възползват от насочването на световното внимание към конфликта в Ивицата Газа, за да засилят ударите в провинция Идлиб и прилежащи сирийски райони, където живеят над 3 милиона души.

Вадим Кулит каза още, че оглавяваната от Съединените щати антиджихадистка коалиция отново е нарушила въздушното пространство на Сирия.

"Редица полети на изтребители и дронове не са били координирани с Москва", заяви той.

Русия редовно отправя подобни обвинения по адрес. Също вчера американските въоръжени сили казаха, че са нанесли два въздушни удара по свързани с Иран групировки в Сирия, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС