Великобритания съобщи за експлозии край бреговете на Йемен

От плавателния съд са уверили, че по него няма нанесени щети, нито ранени членове на екипажа

26.12.2023 | 12:35 Редактор: Деси Николова
Великобритания съобщи за експлозии край бреговете на Йемен

Британската организация за търговско мореплаване (UKMTO) информира за две експлозии от днес край бреговете на Йемен, предаде Ройтерс.

Организацията е получила два сигнала за инцидент на 50 морски мили, или около 93 километра, западно от йеменския пристанищен град Ходейда.  

По първоначална информация взривовете са били на около 5 морски мили (малко над 9 километра) от въпросния кораб, който е осъществил връзка с коалиционните сили, действащи в региона. От плавателния съд са уверили, че по него няма нанесени щети, нито ранени членове на екипажа.

Британската организация за търговско мореплаване уточнява, че корабът е продължил по курса си.

В последно време йеменските бунтовници хути атакуват търговски кораби, минаващи през Червено море. Хутите заявяват, че нападат плавателни съдове, свързани с Израел, като по този начин показват подкрепата си за радикалното палестинско движение "Хамас" във войната с израелските сили, предаде БТА.

Именно заради тези нападения по инициатива на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин бе създадена коалиция за военна операция "Пазител на благоденствието" с цел охрана на корабоплаването в региона.

Снимка: БГНЕС