4,8 млн. души не достигат на трудовия пазар в Русия - каква е причината?

Разшириха списъка на професиите, в които могат да бъдат наемани и чужденци

25.12.2023 | 18:02 Редактор: Вяра Димова
4,8 млн. души не достигат на трудовия пазар в Русия - каква е причината?

Недостигът на работна ръка в Русия се е увеличил значително през последните две години. Както съобщава руският вестник "Известия", позовавайки се на Института по икономика на Руската академия на науките, в момента на трудовия пазар има недостиг от 4,8 млн. души. Очаква се тази тенденция да се запази и през 2024 година. Според авторите на изследването особено търсени са шофьори и продавачи в магазините.

Преди това Министерството на икономиката и Централната банка съобщиха, че недостигът на квалифицирана работна ръка забавя икономиката. Според официалните данни равнището на безработица е на най-ниското си ниво в историята - 2,9%. Според доклада броят на свободните работни места спрямо общия брой на работната сила е нараснал до 6,8% към средата на 2023 г. – от 5,8% през миналата година.

Министерството на труда разшири списъка на професиите, в които могат да бъдат наемани и чужденци. Компаниите все по-често се опитват да наемат работна ръка от африкански страни и Северна Корея. Министърът на труда Антон Котяков вижда сериозен недостиг на квалифицирани работници също и в производството и строителството. Компаниите са принудени да увеличават заплатите, за да привлекат повече служители, пише DW.

Според доклада на вестника експертът Татяна Захарова от Икономическия университет "Плеханов" в Москва предполага, че недостигът на работна ръка ще продължи и през следващата година, тъй като ще бъде особено трудно да се запълнят свободните работни места във фабриките – най-вече работници. Липсват обаче също и много инженери, лекари, учители и работна ръка в други професии. Като причини за недостига тя посочва демографските промени и емиграцията.

Стотици хиляди руснаци, включително висококвалифицирани ИТ специалисти, напуснаха страната след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година. Много от тях избягаха, защото отхвърляха войната или се страхуваха да бъдат призовани в армията след обявената от президента Владимир Путин през септември 2022 г. частична мобилизация на около 300 000 наборници. Но войната в Украйна не е посочена сред причините за недостига на работна ръка в Русия.  

Снимка: БГНЕС