Плановете за втечнен газ на Русия са пред провал

Причината е липсата на танкери-ледоходи

24.12.2023 | 10:08 Редактор: Тодор Петров
Плановете за втечнен газ на Русия са пред провал

Русия има цел да увеличи дела си на пазара за втечнен газ от 8% днес до 20% през 2030 година - важна задача на фона на ограничените доставки на тръбен газ за Европа. По данни на Евростат към третото тримесечие на 2023 година руският газ е едва 6,5% от целия внос на газ в ЕС, където новите лидери на пазара са Норвегия и втечненият газ от различни дестинации (основно САЩ).

Руските усилия обаче трудно ще бъдат осъществени и причината е липсата на танкери-ледоходи, както и заради санкциите на Запада, пише Ройтерс , позовавайки се на свои източници от сектора. "Новатек" - основният руски участник на пазара на втечнен газ, обяви извънредно положение във връзка с развитието на проекта Arctic LNG 2 за втечнен газ заради санкциите на САЩ. Съоръженията трябваше да заработят до края  на годината, или до началото на 2024 година.

Arctic LNG 2 е с капацитет за производството на 19,8 млн. тона втечнен газ годишно, сочат разчетите на "Новатек". Според източници на Ройтерс плановете за първите доставки от него се изместват с няколко месеца - към второто тримесечие на 2024 година.

Русия планираше да навлезе на пазара на втечнен газ през Северния морски път, за да намали времето и разходите по доставките за потенциалните си пазари в Азия. По тази дестинация времето за доставка се намалява с 40% спрямо доставките през Суецкия канал, сочат изчисленията на Москва. Условията за преминаването на танкерите по този маршрут обаче са доста предизвикателни.

Руски анализатори коментират, че цялата инфраструктура за превоза на втечнен газ през Северния морски път не е налична и няма да е готова преди 2030 година, пише investor.bg.

Снимка: БГНЕС