Всеки шести австриец разполага с криптовалута. Удачно ли е и ние да инвестираме в нея?

Липсата на административни бариери привлича повече млади хора към дигиталните валути

23.12.2023 | 14:13 Редактор: Деси Николова

Всеки шести австриец разполага с криптовалута. В държавите със свръхинфлация електронните пари дори са се превърнали в ежедневно платежно средство.

Проф. Алфред Таудес оглавява Института за мениджмънт и криптоикономика, преподава във Виенския икономически университет, съветва австрийското правителство по финансови теми за нуждите, на което правят интересно проучване в няколко мениджърски компании в Европа. 

"Изводите от изследването бяха, че всеки шести австриец притежава биткойни или друг вид криптовалута. Подобна е ситуацията и в Германия, и Швейцария, но по-любопитното е, че в страните, където официалната валута не е силна, този процент е по-висок", посочи проф. Таудес.

Оказва се, че в държави, където инфлацията е висока, населението масово ползва дигиталните пари. 

"За ежедневна употреба криптовалутите са подходящи за страни, където местните валути са слаби, както в Южна Америка, където и инфлацията е висока. При тях не е необходима банкова система за да валутирате, а ви трябва само телефон с интернет", поясни професорът.

В Европа криптовалутите се ползват с друга цел. 

"В Европа много хора разполагат с криптовалута, но с цел инвестиция, не за ежедневно валутиране. Да сме консервативно настроени е нормално, всеки обича кеша. Но мисля, че бъдещето е в криптовалутите", убеден е проф. Таудес.

Липсата на административни бариери привлича повече млади хора към дигиталните валути, но те имат и недостатъци спрямо конвенционалните пари. 

"Физическите пари имат някои предимства пред дигиталните. Електронните пари винаги могат да бъдат проследени, винаги. Така че ако искам тайно да плащам нещо, трябва да ползва пари в кеш. От друга страна конвенционалните пари имат и недостатъци в днешно време. Не може да си купите нещо онлайн в брой", каза още професорът от Института за мениджмънт и криптоикономика.

Ако решите да инвестирате в криптовалута, изберете от най-популярните, съветват експертите.

Вижте повече във видеото.