ЕС изпраща на Украйна 500 електрически генератора за €16,5 млн.

Целта е да се осигури достатъчно количество електроенергия през студените месеци

22.12.2023 | 20:34 Редактор: Толя Стоянова
ЕС изпраща на Украйна 500 електрически генератора за €16,5 млн.

ЕС мобилизира още 500 електрически генератора от стратегическите си резерви в ЕС, за да засили енергийната устойчивост на Украйна, съобщиха от пресслужбата на ЕС. Продължителните жестоки атаки от страна на Русия направиха енергийната инфраструктура на Украйна дълбоко уязвима. Въпреки усилията на местните власти е невъзможно да бъдат възстановени всички разрушени електропреносни мрежи в рамките на една година.

Разположени от спешните резерви rescEU на ЕС, чийто домакин е Полша, генераторите варират от малки 12,5 kVA до големи 1000 kVA, които са в състояние да осигурят енергия на цели болници в случай на прекъсване на електрозахранването. Финансовата стойност на 500-те генератора, които ще бъдат изпратени на Украйна, е 16,5 млн. евро.

Те ще бъдат предоставени на различни украински министерства. Целта е да се осигури достатъчно количество електроенергия през студените и тъмни месеци, но също така и да се поддържат в готовност жизненоважни услуги като болници, пречиствателни станции за отпадни води и топлоцентрали. 40 от 500-те генератора са предназначени за училищата, предаде БГНЕС.

Заедно с това ново попълнение, повече от 5500 генератора бяха изпратени в Украйна чрез механизма за гражданска защита на ЕС, който включва предложения от държавите членки и 2178 от собствените запаси на ЕС rescEU, които служат като допълнителен защитен слой. В допълнение към генераторите ЕС доставя на Украйна и други жизненоважни енергийни доставки като трансформатори, автотрансформатори, оборудване за високо напрежение и LED крушки.

Снимка: БГНЕС