НАТО: Русия вече не може да постигне военните си цели в Украйна

Путин ще продължи да се опитва да окупира още територии, заяви Столтенберг

22.12.2023 | 15:49 Редактор: Вяра Димова
НАТО: Русия вече не може да постигне военните си цели в Украйна

Русия вече не може да постигне военните си цели в Украйна, въпреки значителните военни усилия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Der Spiegel.

Той припомни, че целта на инвазията, разпоредена от руския президент Владимир Путин, е да се предотврати влизането на Украйна в НАТО и Европейския съюз. Нещо повече, след почти две години война, Украйна сега е по-близо до НАТО и ЕС от всякога.

Столтенберг отбеляза още, че Русия плаща изключително висока цена за своята война. Така страната вече е загубила стотици самолети и хиляди танкове, а над 300 000 войници са убити или ранени. Освен това, в резултат на войната се е увеличила инфлацията и е паднал стандартът на живот. Освен това, Русия е политически по-изолирана отпреди.

В същото време генералният секретар на НАТО предупреди срещу надеждите за бърз край на войната, предвид развитието и срещу вярата, че Путин ще промени курса след очакваното си преизбиране на 17 март.

"Нямаме индикации, че Путин ще промени целите и политиката си. Той ще продължи да се опитва да окупира още територии", уверен е Столтенберг, цитиран от "Труд".

Според него това означава, че НАТО и неговите 31 държави членки трябва да продължат да подкрепят силно Украйна.

"Украинците показаха, че са способни да се защитават и да се защитават, особено когато получават оръжия от Германия и много други страни от НАТО", заключи Столтенберг.

Снимка: БГНЕС