Убиецът от Прага подражавал на руснаци и предупредил какво ще стори

24-годишният нападател може да е убил мъж и бебето му по-рано през седмицата

22.12.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Черна Коледа в Прага. Чехия обяви събота за ден на национален траур. Страната ще почете паметта на жертвите от кървавия акт в университет в столицата Прага.

Студент откри стрелба по колегите си, уби 14 души и рани 25-ма други. Преди да открие стрелбата по колегите си в университета, той е убил баща си по-рано същия ден.

Според информация в чешките медии, 24-годишният мъж е възможно да е свързан с още два смъртни случая по-рано през седмицата - на мъж и двумесечната му дъщеря.

24-годишният студент Давид Козак, открил стрелбата в сградата на Философския факултет на Карловия университет в Прага, е поддържал Telegram канал на руски език, в който е споделил планове за масово убийство, съобщава чешката преса.

"Има профил в Telegram, където той е публикувал мислите си - как мрази света, как никой не го обича", съобщи журналистът Михал Томас.

Студентът, който се самоуби след стрелбата, е използвал канала в Telegram като личен дневник. В публикациите си споделял, че планира да извърши масово убийство и че се е решил на тази стъпка след две подобни трагедии в Руската федерация - в Казан и Брянск.

Полицията прилага превантивни мерки за сигурност в цялата страна, докато продължава работата по идентифицирането на всички жертви. А Премиерът Петр Фиала изрази дълбока тъга заради загубата на млади човешки животи.

"Всички ние изпитваме огромна тъга от случилото се. Сблъскахме се с едно неоправдано и брутално насилие. Потвърдено е, че става въпрос за самотен стрелец, който е убит. Той не е свързан с организирана или терористична група", заяви Фиала.

Чехия е в шок - това е едно от най-тежките масови убийства, извършено от един стрелец, в скорошната история на Европа. Утре в страната е ден на траур - знамената ще бъдат свалени наполовина и на обяд ще бъде спазена минута мълчание.

А трагедията обедини обществото - започнаха да даряват и събраха над 100 хиляди евро, за да помогнат на засегнатите от трагедията.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


3
3 rate up comment rate down comment 0
Тъпаци
преди 4 месеца
Стига сте се застъпвали за любимия Путин и неговата Русия. Това за руското влияние са самопризнанията на убиеца, а не както внушавате, журналистическа пропаганда. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
фгхй
преди 4 месеца
Ейййй един позна бе...веднага след новината попита кога щще бъде замесен Путин или руснаци... Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 4 месеца
По- глупава пропаганда не можахте ли да измислите? Не може ли от американците да е взел пример?Там такива неща се случват постоянно.Подигравате се с трагедията на хората, само и само да насаждате русофобия. Грозно е това. Сигнализирай за неуместен коментар