Липсата на работна ръка накара Гърция да разреши на мигрантите да работят законно

Около 30 хил. души ще кандидатстват за новия тип разрешително

19.12.2023 | 19:15 Редактор: Тодор Петров
Липсата на работна ръка накара Гърция да разреши на мигрантите да работят законно

Гръцкият парламент гласува законодателна поправка, която позволява издаването на разрешителни за престой на незаконните мигранти, живеещи в страната. Мярката цели да реши проблема с недостига на работна ръка.

Законът за легализирането на нелегалните мигранти беше приет с мнозинството от депутатите. Поправката на Министерството на имиграцията за легализиране на хиляди нелегални мигранти беше официално приета, въпреки сериозните разногласия в управляващата партия "Нова демокрация".

Поправката предвижда предоставянето на тригодишни разрешителни за престой, които ще позволят и достъп до трудовия пазар, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според законопроекта на правителството мигранти и търсещи убежище, които живеят в страната от поне три години, нямат криминално досие и им е предложена работа, могат да кандидатстват до декември 2024 г. за ново разрешение за пребиваване.

От Министерството за миграцията разчитат, че около 30 хил. мигранти, предимно от Албания, Грузия, Пакистан и Филипините, ще кандидатстват за новия тип разрешително.

Снимка: БГНЕС