Великобритания предприема радикални действия срещу нелегалните мигранти

Повишават изискванията за минимална заплата, засягат и визите

05.12.2023 | 18:09 Редактор: Вяра Димова
Великобритания предприема радикални действия срещу нелегалните мигранти

Великобритания обяви планове да намали броя на мигрантите, пристигащи по легални пътища, като повиши с една трета изискванията за минимална заплата, която те трябва да получават за полагане на квалифициран труд. Ходът е предприет на фона на натиска върху премиера Риши Сунак да се справи с рекордната нетна миграция, пише Ройтерс.

Високите нива на легална миграция доминират британската политика от над десетилетие и бяха ключов фактор във вота през 2016 г- за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Сунак обеща да засили контрола, след като депутати от неговата Консервативна партия го подложиха на критики преди изборите, които се очакват догодина. Опозиционната Лейбъристка партия е далеч напред в обществените допитвания.

Бизнесът и профсъюзите обявиха мерките за контрапродуктивни и заявиха, че те ще създадат затруднения за частния сектор и държавната здравна служба, които трябва да се справят с недостиг на кадри. Данни от миналия месец показаха, че годишната нетна миграция към Великобритания е достигнала рекорд от 745 хил. души през 2022 г. и оттогава се задържа на високи нива, като много мигранти сега пристигат от страни като Индия, Нигерия и Китай вместо ЕС.

Вътрешният министър Джеймс Клевърли заяви, че новите мерки може да намалят този брой до 300 хил.

"Имиграцията е твърде висока. Предприемаме радикални действия, за да я намалим", заяви Сунак, който също така се опитва да депортира незаконно пристигащи мигранти към Руанда.

Клевърли съобщи, че правителството ще повиши прага на минималната заплата за чуждестранни квалифицирани служители до 38 700 паунда (48 900 долара) спрямо сегашното ниво от 26 200 паунда, въпреки че здравните и социалните работници ще бъдат изключени от това.

Други мерки включват спиране на практиката чуждестранни здравни работници да вземат и членове на семейството си, когато получат необходимата виза, повишаване с 66% на допълнителната такса, която мигрантите трябва да плащат, за да използват здравните услуги, и увеличаване на минималните доходи за семейните визи.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay