Момичетата все по-рано влизат в пубертета и имат цикъл още преди да навършат 9 г.

По-ранното съзряване излага децата на по-голям риск от депресия

19.12.2023 | 16:15 Редактор: Елеонора Танева
Момичетата все по-рано влизат в пубертета и имат цикъл още преди да навършат 9 г.

Проучвания от последните десетилетия показват, че от 70-те години на миналия век насам, възрастта на пубертета при момичетата е намалявала с около 3 месеца на десетилетие. Подобен модел, макар и не толкова екстремен, се наблюдава и при момчетата.

Въпреки че е трудно да се разграничат причините и последствията, по-ранното съзряване може да има вредни последици, особено за момичетата. Когато преминават през ранния пубертет, те са изложени на по-висок риск от депресия, тревожност, злоупотреба с наркотици и други психологически проблеми в сравнение с връстниците си, които достигат пубертета по-късно. Момичетата, които са влезли по-рано в менструация, може да са изложени и на по-висок риск от развитие на рак на гърдата или матката в по-късна възраст.

Данните разкриват, че средно момичетата в средата на 90-те години на миналия век са започнали да развиват гърди, обикновено първият признак на пубертета, на около 10-годишна възраст, повече от година по-рано от регистрираното досега. Спадът е още по-забележителен при чернокожите момичета, които са започнали да развиват гърди средно на 9 годишна възраст.

Изглежда, че затлъстяването играе роля, но то не може да обясни напълно промяната. Изследователите проучват и други потенциални влияния, включително химикали, съдържащи се в някои пластмаси, както и стрес. А по неясни причини лекарите по света съобщават за увеличаване на случаите на ранно полово съзряване по време на пандемията.

"Наблюдаваме тези забележими промени при всички наши деца и не знаем как да ги предотвратим, дори и да искаме", каза д-р Андерс Юул, детски ендокринолог от университета в Копенхаген, цитиран от БГНЕС. Той е публикувал две скорошни проучвания на явлението.

Приблизително по времето, когато д-р Херман-Гидънс публикува своето забележително проучване, изследователската група на д-р Юул проучва развитието на гърдите при група от 1100 момичета в Копенхаген. За разлика от американските деца, датската група съвпада с модела, който отдавна е описан в медицинските учебници: Момичетата започват да развиват гърди на средна възраст от 11 години.

"По онова време, по-ранното начало на пубертета в САЩ вероятно е било свързано с нарастването на детското затлъстяване, което не се е наблюдавало в Дания", предполага ендокринолога.

Затлъстяването се свързва с по-ранните менструации при момичетата още от 70-те години на миналия век. Многобройни изследвания оттогава насам са установили, че момичетата с наднормено тегло или затлъстяване са склонни да започнат менструацията си по-рано, отколкото момичетата с нормално тегло.

През 2021 г. британски изследователи установяват, че лептинът, хормон, отделян от мастните клетки, който ограничава глада, действа върху част от мозъка, която регулира и сексуалното развитие. При мишки и хора с определени генетични мутации в тази област се наблюдава по-късно сексуално развитие.

Детският ендокринолог д-р Натали Шоу посочва, че много момичета, които се развиват рано, не са с наднормено тегло.

Снимка: pixabay