"Джаспър" запрати крокодили между хората в Куинсленд, евакуират кенгура след исторически порои

Десетки селища са откъснати от света, дъждовете поръджават

18.12.2023 | 19:18 Редактор: Елеонора Танева

Рекордни валежи, предизвикани от тропически циклон, причиниха тежки наводнения в североизточната част на Австралия. Северен Куинсленд е под вода. Придошлите води доведоха и крокодил в града.

Нашествието на този вид влечуги в градските канали беше предизвикано от рекордни дъждове, невиждани от далечната 1977 година. Мащабът на тропическия циклон "Джаспър" изненада дори суровите австралийци.

"Жителите на далечния северен Куинсланд знаят как да се справят с природни бедствия, но това са валежи от друго ниво", каза кметът на Куинсленд Стивън Майлс.

И ако крокодилите плуват в свои води, не така стоят нещата с други типични представители на зеления континент. Освен с евакуация на хора, спасителните екипи се притекоха на помощ на бедстващи кенгура. Нужда от помощ имаха и домашни животни. 

Десетки селища са откъснати от света. Цялата пътна и железопътна инфраструктура е под вода. Наводнено е и летището. Материалните щети са огромни. А дъждовете няма да спрат в следващите 24 часа. 

Друг континент – в плен на друга стихия. 16 са вече жертвите на ураганен вятър, който удари части от Аржентина и Уругвай.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС