Хутите атакуваха танкер с химикали край Йемен

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи за три отделни инцидента

18.12.2023 | 14:22 Редактор: Толя Стоянова
Хутите атакуваха танкер с химикали край Йемен

Танкерът M/V Swan Atlantic беше атакуван в южната част на Червено море от множество ракети, изстреляни от територия, контролирана от хутите, казаха американски служители пред Ройтерс. USS Carney от американския военноморски флот е отговорил на сигнала за помощ, като се е приближил към кораба.

Танкерът превозва химикали и е собственост на норвежката компания "Инвентор Кемикъл Танкърс". Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи за три отделни инцидента край бреговете на Йемен в протока Баб Ел Мандеб. Първият докладван инцидент се е случил на 30 морски мили южно от пристанище "Мока" в Йемен.

Малко по-късно сутринта беше съобщено за втори инцидент във водите на 30 морски мили северозападно от "Мока". Случаят се разследва от властите и подробностите все още не са ясни. Третият инцидент е регистриран на 24 морски мили югоизточно от "Мока", предаде БГНЕС.

UKMTO съветва корабите в района да преминават с повишено внимание и да докладват за всяка подозрителна дейност.

Ръководителят на делегация на хутите в мирните преговори със Саудитска Арабия - Мохамед Абдул-Салам, заяви, че групата се прицелва само в израелски кораби и плавателни съдове, насочени към израелските пристанища.

Снимка: БГНЕС