15 наркотрафиканти са убити при престрелка с тайландски войници

Полицаите са открили 17 торби, съдържащи повече от 2 млн. таблетки амфетамин

18.12.2023 | 08:30 Редактор: Толя Стоянова
15 наркотрафиканти са убити при престрелка с тайландски войници

Тайландски войници убиха 15 заподозрени контрабандисти на наркотици при престрелка в отдалечен северен район близо до границата с Мианмар, съобщи официален представител на армията. Сблъсъкът е станал в района Мае Фах Луанг в провинция Чианг Рай, близо до "златния триъгълник", където се срещат Тайланд, Мианмар и Лаос, който отдавна е център на наркотрафик. След стрелбата полицаите са открили 17 торби, съдържащи повече от два милиона таблетки амфетамин, съобщи за АФП представител на армията.

"Все още не можем да установим дали всичките 15 души са били тайландци или не", каза той.

Мианмар е основен производител на незаконни амфетамини, много от които се доставят през Тайланд и Лаос. След военния преврат през февруари 2021 г. в Мианмар цари хаос, а икономиката му е осакатена, но производството на синтетични наркотици в размирния щат Шан процъфтяваше още преди пуча, , предаде БГНЕС.

Смъртоносните престрелки между военни патрули и наркотрафиканти не са рядкост в хълмистите джунгли по северната граница на Тайланд с Мианмар. През септември при сблъсък бяха убити контрабандист и полицай, а преди година военните застреляха 15 заподозрени в наркотрафик в Чианг Рай при опит да преминат границата пеша.

Снимка: БГНЕС