Изграждат 35-километрова ограда на гръцко-турската граница

Едно от турските села е "бърлога на нелегални имигранти"

13.12.2023 | 14:35 Редактор: Тодор Петров
Изграждат 35-километрова ограда на гръцко-турската граница

Първите метри от новата ограда на гръцко-турската граница, която в крайна сметка ще бъде дълга 35 километра, вече са изградени в местността Псатадес.

В завоя, който прави река Еврос, освен огромни железни стълбове, високи пет метра от земята, са монтирани междинни оградни фрагменти и ламарина. В същото време на по-голямо разстояние, около километър, вече са монтирани колони. Изграждането на предпазна ограда на гръцко-турската граница върви с пълна сила, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Едно от турските села, разположено точно срещу Псатадес, от другата страна на река Еврос, е "бърлога на нелегални имигранти", които чакат там възможността да прекосят реката и да навлязат на гръцка територия. Така беше решено да започне поставянето на нова ограда оттам.

Дължината на новата ограда ще бъде 35 километра, от височините на село Псатадес  Дидимотичo до района на Корнофолиa Суфлио. Оградата се състои от метални стълбове с височина пет метра, върху които ще бъдат поставени специални ламарини за предотвратяване на катерене и бодлива тел.

В същото време ще бъдат създадени нови точки за проследяване, по-специално седем надземни. Защитата на границите на Гърция включва изграждането на противоракетна отбрана. Границата с Турция ще има четири застава и четири наблюдателни поста.

Снимка: БГНЕС