fallback

САЩ забраниха вноса на руски уран за атомни електроцентрали

"Една от най-неотложните заплахи за сигурността е зависимостта от доставки на ядрени горива от Русия", каза Роджърс

12.12.2023 | 15:10 Автор: Толя Стоянова

Камарата на представителите на САЩ прие закон, който забранява вноса на руски уран за атомни електроцентрали, съобщи The Hill. Преди гласуването републиканецът Кати Макморис Роджърс (Вашингтон) и представителят на демократите Франк Палоун (Ню Джърси) се изказаха в подкрепа на законопроекта. Законодателството ще направи незаконно вноса на нискообогатен уран, който се използва в ядреното гориво.

Позволява обаче забраната да бъде отменена, ако няма други жизнеспособни източници на уран за поддържане на ядрените реактори. Според Администрацията за енергийна информация по-голямата част от урана през 2022 г., който захранва централите в САЩ, идва от Русия. Това са около 12%. 

"Една от най-неотложните заплахи за сигурността, пред които е изправена Америка в момента, е нашата опасна зависимост от доставки на ядрени горива от Русия за нашия ядрен флот", каза Роджърс, добавяйки, че войната в Украйна е засилила проблема.

Междувременно Палоун каза, че преди е бил против законопроекта, защото е искал да го съчетае с инвестиции в местно обогатяване на уран. Но той каза, че мярка, която се очаква да бъде приета в Закона за разрешение за национална отбрана, се грижи за този проблем, предаде "Фокус".

"Комбинацията от забрана на вноса на руски уран и инвестиране във вътрешния капацитет ще осигури на частната индустрия както сигурност, така и стимули, от които се нуждае, за да инвестира във верига за доставки на ядрено гориво", каза той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback