САЩ забраниха вноса на руски уран за атомни електроцентрали

"Една от най-неотложните заплахи за сигурността е зависимостта от доставки на ядрени горива от Русия", каза Роджърс

12.12.2023 | 15:10 Редактор: Толя Стоянова
САЩ забраниха вноса на руски уран за атомни електроцентрали

Камарата на представителите на САЩ прие закон, който забранява вноса на руски уран за атомни електроцентрали, съобщи The Hill. Преди гласуването републиканецът Кати Макморис Роджърс (Вашингтон) и представителят на демократите Франк Палоун (Ню Джърси) се изказаха в подкрепа на законопроекта. Законодателството ще направи незаконно вноса на нискообогатен уран, който се използва в ядреното гориво.

Позволява обаче забраната да бъде отменена, ако няма други жизнеспособни източници на уран за поддържане на ядрените реактори. Според Администрацията за енергийна информация по-голямата част от урана през 2022 г., който захранва централите в САЩ, идва от Русия. Това са около 12%. 

"Една от най-неотложните заплахи за сигурността, пред които е изправена Америка в момента, е нашата опасна зависимост от доставки на ядрени горива от Русия за нашия ядрен флот", каза Роджърс, добавяйки, че войната в Украйна е засилила проблема.

Междувременно Палоун каза, че преди е бил против законопроекта, защото е искал да го съчетае с инвестиции в местно обогатяване на уран. Но той каза, че мярка, която се очаква да бъде приета в Закона за разрешение за национална отбрана, се грижи за този проблем, предаде "Фокус".

"Комбинацията от забрана на вноса на руски уран и инвестиране във вътрешния капацитет ще осигури на частната индустрия както сигурност, така и стимули, от които се нуждае, за да инвестира във верига за доставки на ядрено гориво", каза той.

Снимка: БГНЕС