Гърция се обяви срещу насилието по стадионите с нови крути мерки

Всички мачове от Суперлига 1 ще са при закрити врати за следващите 2 месеца

11.12.2023 | 15:45 Редактор: Искра Ангелова
Гърция се обяви срещу насилието по стадионите с нови крути мерки

Мачовете от Суперлига 1 в продължение на два месеца ще се провеждат при закрити врата. С повтарянето на теоретично вече приложените мерки и с неясни съдебни намеси, които на практика хвърлят топката на отговорността в ръцете на правосъдието за овладяване на хулиганството, най-накрая реагира министър-председателят Кириакос Мицотакис. Последователните инциденти на криминално насилие от страна на феновете, като последният е тежкото нараняване на полицай от военноморска ракета доведе до бързите решения и приемане на нови мерки за насилието на стадионите.

"Заявихме ясно, че нашите намеси ще бъдат динамични", каза правителственият говорител Павлос Маринакис в първоначалното си изявление, изразявайки безразделната си подкрепа за 31-годишния  пострадал полицай, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Подробни мерки за стадионите:

1. Провеждането на всички мачове от Суперлига 1 при закрити врати за следващите 2 месеца, т.е. до 12 февруари 2024 г. Тази мярка ще важи и за домакинските мачове на Б отборите от Суперлига 2, които принадлежат към съответната PAE от първа професионална категория. Днес се издава закон със съдържание за незабавно прилагане, който същевременно ще предвижда, че с издаването на съвместно министерско решение на министъра на защитата на гражданите и заместник-министъра на спорта, тази мярка ще може да да се разшири, за всеки отделен случай, до домакинските европейски мачове на гръцките групи за защита на обществения ред и сигурност.

До 12 февруари 2024 г. се спира изпълнението на вече наложените до публикуването на Закона за съдържанието на нормативната уредба наказания за провеждане на игри без зрители или наложени в периода на неговото прилагане.

Първото съответно съвместно министерско решение ще бъде издадено за предстоящия домакински мач на "Олимпиакос" срещу "Бачка Топола" за Лига Европа, който ще се играе при закрити врати поради очевидни съображения за сигурност.

2. До 12 февруари 2024 г. резултатите от прилагането на горепосоченото решение ще бъдат оценени, за да се разгледа възможността за удължаване на неговото прилагане, в случай, че правните изисквания за безопасно провеждане на футболни срещи не са напълно изпълнени. Целта е да се избегнат рисковете за живота и физическата неприкосновеност на участниците и да се осигурят в максимална степен общественият ред и безопасност.

Индикативно до тази дата ще бъдат разгледани следните условия:

- инсталиране и експлоатация на камери с висока разделителна способност в съответствие със спецификациите на УЕФА на всички стадиони от Суперлига 1 и едновременна непрекъсната възможност за контрол и използване на материалите от тях от компетентните органи

- електронна система за влизане на феновете с едновременна проверка на самоличността. Освен това в рамките на тези два месеца заместник-министърът на спорта ще обяви редица административни мерки, включително автоматични санкции срещу отборите в случай на инциденти, в допълнение към предвидените в системата на спортното правосъдие.

Снимка: БГНЕС