Многохилядни шествия в Брюксел и Берлин срещу антисемитизма

Настояват, че "не е нужно да си евреин, за да маршируваш срещу антисемитизма"

11.12.2023 | 11:21 Редактор: Деси Николова
Многохилядни шествия в Брюксел и Берлин срещу антисемитизма

Хиляди хора се включиха в шествия в Берлин и Брюксел, за да изразят протеста си срещу нарастващия антисемитизъм след избухването на войната между Израел и палестинската групировка "Хамас" в Ивицата Газа, предаде Associated Press.

Демонстрантите в Брюксел държаха плакати с надписи "Не е нужно да си евреин, за да маршируваш срещу антисемитизма", "Антисемитизмът убива" и други лозунги. Полицията съобщи, че най-малко 4000 души са участвали в протеста в Брюксел.

В същото време на демонстрацията в Берлин, която се проведе под дъжд, са се събрали около 3200 души, а според организаторите – 10 000, предаде DPA.

Според президента на Белгийската лига срещу антисемитизма Жоел Рубинфелд, Белгия е свидетел на "огромно нарастване" на омразата срещу евреи.

"Живеем в много труден период", заяви той и добави, че действието дава "послание към еврейската общност в Белгия, за да им каже, че не са сами“.

По-рано датското правителство нареди на военния персонал да помага на полицията да охранява еврейските обекти в страната на фона на нарастващата заплаха от тероризъм.

Преди това представители на 10 европейски страни подписаха изявление, в което предупредиха за увеличаване на престъпленията от омраза срещу мюсюлмани, както и срещу евреи, предаде "Фокус".

В същото време германският вицеканцлер Роберт Хабек призова мюсюлманските асоциации в страната да се разграничат от антиизраелските действия и да се обявят срещу антисемитизма.

Снимка: БГНЕС