Европа показва проблеми със солидарността си с Украйна - докога ще помага?

Сумата на обещаната подкрепа за Киев е намаляла с 87% на годишна база, сочат данни на германски институт

08.12.2023 | 16:49 Редактор: Вяра Димова
Европа показва проблеми със солидарността си с Украйна - докога ще помага?

"Ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е необходимо", уверява американският президент Джо Байдън. Ангажиментът беше потвърден и на последната среща на върха на НАТО. Същото обещава и германският канцлер Олаф Шолц.

Сега обаче помощта за Украйна е поставена под въпрос в САЩ - най-големия съюзник на нападнатата държава. Вече одобрената финансова помощ ще бъде изразходвана до края на годината, а евентуалният нов транш сега е блокиран от републиканците. Някои дори вече открито се съмняват, че помощите трябва да продължат и искат да се откажат изцяло от този вид подкрепа за Киев. 

Началникът на президентската администрация в Украйна Андрий Йермак предупреди, че Украйна ще загуби войната, ако военната помощ от САЩ бъде спряна. Байдън също каза, че помощта за Украйна е част от "националния интерес на САЩ, а и на международните интереси на всички приятели на страната".

Ако Украйна загуби, руският президент Владимир Путин ще нападне и други държави. Ако става дума за страни от НАТО, това може да доведе до нещо, "към което не се стремим и каквото не правим в момента - американски войници да се сражават с руски", пише DW.

Германският Институт за световна икономика в Кил изчислява, че сумата на обещаната западна помощ за Киев е намаляла с 87% на годишна база между август и октомври тази година - от 16 милиарда на 2 милиарда евро, предаде RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). От Института отбелязват, че тенденцията към намаляването на помощта за Украйна е засегнало всички области - хуманитарната, финансовата и военната. Най-силният спад е именно във военната помощ.

Европа също има проблеми със солидарността си с Украйна. На предстоящата по-късно този месец среща на върха на ЕС унгарският премиер Виктор Орбан иска да наложи вето - както на допълнителна помощ от ЕС за Украйна на стойност около 50 милиарда евро, така и на започването на присъединителни преговори с Украйна. Орбан продължава да поддържа контакти с Путин и неколкократно се е опитвал да спре санкциите на ЕС срещу Русия.

Снимка: БГНЕС