Няма изход и надежда за хората: Хуманитарната програма на ООН в Газа не работи

ООН: Не сме в състояние да поддържаме никакви доставки за болниците

08.12.2023 | 08:06 Редактор: Тодор Петров
Няма изход и надежда за хората: Хуманитарната програма на ООН в Газа не работи

Ръководителят на хуманитарната програма на ООН в Газа Мартин Грифитс заяви, че "хуманитарната програма на ООН в Газа вече не работи".

"За хората в Газа няма изход. В резултат на това надеждата за бъдещето в най-добрия случай е на привършване. Схващането, че в Газа няма безопасно място, се отнася и до хуманитарните операции", каза той.

"Това означава, че ако планирате хуманитарна доставка в Газа днес, трябва да планирате вероятността тя да бъде спряна, да бъде атакувана, да бъде разграбена, да бъде отклонена, да не успее", изтъкна Грифитс, цитиран от БГНЕС.

Призовавайки за незабавно прекратяване на огъня, той алармира, че унищожаването на здравната система на Газа означава също, че болестите сред населението само ще се разпространят още повече.

"Днес в Газа има двама конници на апокалипсиса - конфликтът, разбира се, но и болестите. И ситуацията само ще се влошава, тъй като не сме в състояние да поддържаме никакви доставки за болниците, никакво обезсоляване на безопасна вода", обясни ръководителят на хуманитарната програма на ООН в Газа.

Снимка: БГНЕС