Си Дзинпин: Китай и ЕС трябва да бъдат партньори във взаимноизгодно сътрудничество

Китайският президент се срещна с Урсула фон дер Лайен

07.12.2023 | 12:17 Редактор: Деси Николова
Си Дзинпин: Китай и ЕС трябва да бъдат партньори във взаимноизгодно сътрудничество

Китайският президент Си Дзинпин заяви пред лидерите на Европейския съюз, че двете страни трябва да засилят сътрудничеството си - коментар, който идва в момент, когато Брюксел настоява Пекин да се справи с икономическото си разочарование.

"Китай и ЕС трябва да бъдат партньори във взаимноизгодно сътрудничество, постоянно да укрепват политическото взаимно доверие и да постигнат стратегически консенсус", заяви Си на среща в Пекин в четвъртък с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Си също така призова Пекин и блока да "премахнат всички видове намеса", според държавната телевизия China Central Television. Тази забележка вероятно е насочена към САЩ, които предприеха действия, включително привличането на Нидерландия в усилията си да спрат Китай да получава полупроводници от висок клас.

Фон дер Лайен определи разговора си със Си като "добър и откровен" в публикация в X, платформата, известна преди като Twitter. Те обсъдиха „основните предизвикателства в свят с нарастващи геополитически търкания“,  като Фон дер Лайен добави, че са поели ангажимент да увеличат обмена между хората и са се съгласили да споделят интереса си към "балансирани търговски отношения".

Представители на ЕС провеждат първата си лична среща на върха с Китай от четири години насам. Според запознати с плановете на блока той иска да постигне осезаем напредък по отдавнашни въпроси - от потоците данни до достъпа до пазара.

Европейските представители ще поискат и повече усилия за ограничаване на възможностите на Москва да заобикаля санкциите, тъй като Китай се превърна в основен маршрут на Русия за осигуряване на забранени технологии и т. нар. стоки за битки. Но блокът остава реалист по отношение на резултатите, като не се очакват конкретни резултати, казаха те.

"Дълбоки проблеми" пречат на добрите отношения между Пекин и Брюксел, заяви пред Bloomberg TV Йенс Ескелунд, председател на Търговската камара на Европейския съюз в Китай. Той посочи войната на Русия в Украйна, търговския дефицит и свръхкапацитета на Китай, който се изнася за Европа.

Цялата статия прочетете в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС