Лукашенко: Благодарение на Си Дзинпин 1,4 млрд. китайци живеят щастлив живот

Китайският лидер се противопостави на всякаква външна намеса във вътрешните работи на Беларус

04.12.2023 | 15:21 Редактор: Елеонора Танева
Лукашенко: Благодарение на Си Дзинпин 1,4 млрд. китайци живеят щастлив живот

Под ръководството на Си Дзинпин Китай постигна голям успех в развитието си, като над 1,4 милиарда китайци живеят щастлив живот и дават важен принос за света. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко на срещата си със китайския държавен ръководител в Пекин.

Китайският председател посочи, че Китай винаги е разглеждал отношенията с Беларус от стратегическа и дългосрочна перспектива.

"Твърдо подкрепяме страната в преследването на път на развитие, който е в съответствие със собствените ѝ национални условия, а също така и се противопоставяме на всякаква форма на външна намеса във вътрешните работи на Беларус", заяви Си Дзинпин, цитиран от "Радио Китай".

Той увери, че Китай е готов да продължи да засилва стратегическото сътрудничество с Беларус, да насърчава практическото партньорство и непрекъснато да задълбочава двустранните отношения. Освен това в бъдеще ще бъде подкрепено развитието на координацията и сътрудничеството с Беларус в рамките на многостранни механизми като ООН и Шанхайската организация за сътрудничество, ще се насърчава изпълнението на инициативите за глобално развитие, глобална сигурност и глобална цивилизация и ще се насърчава изграждането на общност на споделената съдба.

Снимка: БГНЕС