Суперфондът навлиза в нова ера: Гърция създава Национален инвестиционен фонд

Новината бе обявена от министъра на националната икономика и финансите Костис Хацидакис

05.12.2023 | 21:30 Редактор: Тодор Петров
Суперфондът навлиза в нова ера: Гърция създава Национален инвестиционен фонд

Създаването на Национален инвестиционен фонд, обяви министърът на националната икономика и финансите на Гърция Костис Хацидакис.

Стартират процедурите за създаване на Национален инвестиционен фонд, който ще функционира в рамките на Суперфонда. В изявлението си към 1st Growth fund Summit на Суперфонда министърът спомена, че Националният инвестиционен фонд ще работи с приходи от Суперфонда и ще мотивира инвестиционни инициативи, предимно в нови технологии и зелени инвестиции. Ще има модерно управление и ще използва най-добрите европейски практики, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

Това развитие се случи след споразумение с ESM, след връщането на Вода и водоснабдяване (EIDAP) от Суперфонда към държавата. Както посочи министърът, в новия фонд ще има две основни глави:

1. Националният инвестиционен фонд ще получи капитал от държавата. EIDAP ще бъде оценен от независим инвеститор. 50% от средствата ще отидат за намаляване на държавния дълг, а останалите 50% за новия инвестиционен фонд.

2. До края на първата половина на 2024 г. ще има нова законодателна намеса за по-нататъшно модернизиране в посока на развитие на инвестиционната инициатива и търговската динамика.

Хацидакис също каза, че Суперфондът навлиза в нова ера. 

1. Справяне и решаване на проблеми, възникнали през 7-те години от създаването на Суперфонда.

2. Използване на положителните му страни.

3. Насърчаване на интервенции за модернизиране на Суперфонда и неговите дъщерни дружества, за съществен принос към важните усилия за укрепване на гръцката икономика.

В същото време министърът заяви, че възнамерява да укрепи допълнително рамката на Закон 4972/2022 (за корпоративното управление на публични компании). И добави, че ще има сътрудничество между Суперфонда и генералния секретариат на публичната собственост на Министерството на финансите, в полза на данъкоплатците (увеличаване на приходите) и развитие.

Снимка: БГНЕС